29-S. Crònica de la Vaga General a Elx i Alacant

A Elx l'Esquerra Independentista es mobilitzà al llarg del matí, participant en la inicial concentració que, gràcies a la iniciativa de l'espai anticapitalista en el qual participaren Maulets i la COS, esdevingué en una manifestació. Iniciada a la plaça de l'Algeps durant l'acte dels sindicats grocs, les assistents començaren a desfilar, mentre els líders de CCOO i UGT contemplaven atònits com la plaça anava buidant-se, i les seues afiliades de base també s'unien a la marxa per recórrer el centre de la ciutat tancant els comerços que s'havien atrevit a obrir en la jornada de Vaga General. La manifestació s'aturà a la Plaça de Baix per fer un acte polític, encoratjant les assistents a seguir amb les mobilitzacions després del 29-S, per després continuar fins a la Glorieta, on hi hagué moments de tensió i la policia nacional impedí l'accés de la manifestació a una gran cadena de roba, a la qual finalment pogueren accedir algunes manifestants per tancar-la. Un total de quatre persones foren detingudes durant la manifestació i una resultà ferida per la policia nacional al final de la mateixa.

Durant la nit anterior també hi hagué agitació en la ciutat, es formaren piquets als polígons industrials, on també es cremaren neumàtics i es bloquejaren les vies d'accés amb claus, obligant a actuar els bombers fins a sis ocasions. Al centre de la ciutat aparegueren bancs i empreses amb els forrellats siliconats. De matí els piquets es centraren en tancar els centres comercials. El seguiment de la vaga fou dispar, mentre als polígons industrials l'aturada va ser total, i també a empreses de serveis públics com Urbaser, o els autobusos que només compliren els serveis mínims; els bars i comerços tancaren en menor mesura, encara que notaren un gran descens de clients.

La convocatòria de Vaga General suposà un èxit rotund a Alacant. La intensa feina mobilitzadora i propagandística prèvia, unit al compromís militant de milers d'anticapitalistes, provocà que la ciutat visquera la jornada amb ànims combatius i de lluita.

Milers de treballadores es mobilitzaren en els piquets informatius que des de les 22:30 es desplaçaren als centres estratègics de la ciutat. Inusa i Correus foren els escenaris de les primeres concentracions piqueteres, que permeteren l'exercici del dret de vaga i el compliment dels serveis mínims. Centeners de treballadores, entre els quals els militants d'Endavant, Maulets i la COS es concentraren a les portes d'aquestes dues grans empreses, mentre que desenes ho feien a les portes d'algunes de les seues sucursals del centre. La violència policial i patronal feu acte de presència quan, sobre les tres de la matinada, un gerent d'Inusa intentà accedir al recinte conduint un cotxe de l'empresa en direcció contrària i intentant atropellar el piquet informatiu. En eixe moment la Policia Nacional realitzà una violenta càrrega que conclogué amb desenes de contusionats, un ferit lleu per atac d'asma, i una persona detinguda acusada d'atemptat a l'autoritat, lesions i coaccions.

Sobre les 5:00h del matí l'activitat dels piquets i dels militants de l'Esquerra Independentista es traslladà a Mercalicante, l'Alcoiana, Masatusa, el Tram, la Universitat i Sant Joan; l'acció dels piquets i la força sindical permeteren el compliment dels serveis mínims. A les 6:00h l'entrada a tots els polígons d'Alacant rebé la visita dels piquets, que continuaren la seua activitat en dues marxes en les quals també s'integraren les militants d'Endavant, maulets i la COS i que, des dels extrems nord i sud de la ciutat, s'aplegaren a la Plaça de la Muntanyeta a les 12:00. Els integrants del piquet que recorria la ciutat des de Ciutat d'Asís tancaren els comerços de les multinacionals situades a Maisonnave; fou en El Corte Inglès quan de nou la Policia Nacional atacà els vaguistes, detenint un militant d'Endavant i afiliat a la COS i acusant-lo de danys, coaccions i resistència. La xuleria policial s'evidencià al llarg de tot el matí, amb identificacions constants als membres dels piquets, escorcolls de les motxilles, trencament de banderes i fins i tot amenaces: “a la mínima te detengo y después de una noche vas a saber lo que es la tortura fina” hagué d'escoltar un dels militants, mentre que un dels detinguts de la jornada va ser agraciat amb un “no sabes las ganas que te tenía”.

Després d'un merescut descans, les forces dels vaguistes es tornaren a retrobar a les 19:00, amb la bona notícia de la posada en llibertat dels dos detinguts de la jornada i de l'immens èxit de la jornada, amb un seguiment total a la indústria, el transport (bus, tren, tramvia i aeroport), la brossa, el port i la construcció, i un seguiment molt menor a l'administració i el comerç, degut en aquest darrer sector a les coaccions i amenaces empresarials. Una multitudinària manifestació recorregué el centre de la ciutat, aplegant a 40.000 persones. Des del sindicalisme i l'esquerra institucional (CCOO, UGT, Intersindical, EU) fins a les forces anticapitalistes (PCPE, Endavant, Maulets, CGT). El bloc de l'Esquerra Independentista aplegà desenes de militants, en un ambient d'entusiasme, combativitat i satisfacció per la bona feina política realitzada i pel pas endavant que suposa per al conjunt de la classe obrera l'inici de la recuperació de la dignitat de classe i la mobilització massiva.