Contra el feixisme i la hispanitat: 12 d'octubre, res a celebrar

Les organitzacions, col·lectius i activistes que subscrivim aquest manifest expressem el nostre rebuig profund al caràcter festiu amb què es commemora el 12 d’octubre a l’estat espanyol i en gairebé tots els països d’Amèrica.



Se celebra una conquesta politico-militar que va implicar l’extermini de més de 80 milions de persones, l’establiment d’una jerarquia racial, l’esclavitud tant dels pobles originaris com de pobles portats de les llunyanes terres d’Àfrica i de la Xina i la consolidació de estructures racistes que perduren fins avui. Se celebra una conquesta que va destruir cultures autòctones i formes d’organització no mercantil amb l’objectiu de tirar endavant l’espoli econòmic i sistemàtic dels recursos naturals.

Es va consolidar llavors un sistema colonial, que avui s’expressa en les polítiques neoliberals.




No, no tenim res a celebrar. Els costos van ser molt alts i els beneficis se’ls van anar quedant uns pocs… No, no hi ha res a celebrar, quan la imposició dels Estats com a forma política requerida pel capitalisme ha implicat la imposició d’un projecte homogeneïtzador de les diferents nacions i cultures, negant sistemàticament el dret a l’autodeterminació.

L’ideari imperialista es renova en el projecte franquista de la “hispanitat”, d ‘”una, grande y libre”, i es manté fins avui, imposant-se de manera violenta als Països Catalans, així com en altres pobles de la península ibèrica. A Madrid, cada 12 d’octubre, l’estat espanyol fa desfilar l’exèrcit, per fer-nos recordar que el que no aconsegueix amb la raó ni la justícia, ho fa a través de la força. S’imposa la desmemòria. Tot intent de recuperació de la tradició de lluita dels pobles de l’estat espanyol és reprimida.


Després del colonialisme esclavista, Anglaterra, la potència mundial de llavors, va promoure la independència formal de les colònies americanes, per imposar el lliurecanvisme com a nou model d’explotació. Avui la globalització en els termes de les multinacionals fonamentalment europees i nord-americanes l’aprofundeix l’espoli.


En el marc d’un model socioeconòmic en crisi de superproducció i que ha estès la misèria, els governs de les multinacionals han necessitat desarmar als pobles, tirant per terra conquestes laborals, socials i democràtiques que fins fa pocs anys van ser bandera dels governs socialdemòcrates.

Privatitzen institucions, béns públics i beneficis, impulsant retallades socials, mentre socialitzen les pèrdues, rescatant a la banca.


Les multinacionals com Repsol, Endesa, Gas Natural-Unión Fenosa, el Banc Santander o Telefònica, amb el suport dels estats, acumulen riquesa en els països del capitalisme perifèric i impulsen de manera violenta un nou cicle d’espoli dels recursos naturals.

Creen les condicions, en el marc d’aquesta crisi, per buscar com sempre un boc expiatori, els immigrants. Aquest cabal humà sense el qual el creixement econòmic no era ni serà possible. La Llei d’Estrangeria i els Centre d’Internament d’Estrangers són l’expressió institucional d’aquestes polítiques.


Ni raça ni hispanitat. Si tenim alguna cosa a celebrar, és que malgrat tot, avui, seguim aquí. Que tot i les ànsies d’homogeneïtzació, d’acabar amb nosaltres, amb les nostres cultures i projectes polítics, amb la nostra dignitat …, nosaltres seguim vius i vives. Vives i combatives.

Avui la resistència del poble maputxe a Xile i la lluita del poble Hondureny contra la dictadura assassina, són clars exemples d’aquesta fermesa, així com la resistència del poble català davant les imposicions de l’estat espanyol.


Celebrem, des d’una memòria viva, la construcció col.lectiva i el caminar constant d’un projecte permanentment creatiu des de les i els de baix.

Manifest de la convocatòria unitària antifeixista i antiimperialista de Barcelona

1 comentaris:

Maulets, el jovent independentista revolucionari ha dit...

deixe un enllaç de la web de l'alacantí:
www.maulets-alacantí.blogspot.com