50 anys de "Nosaltres, els valencians" de Joan Fuster


Homenatge a Joan Fuster en el 50é aniversari de Nosaltres, els valencians

Enguany fa 50 anys, la publicació de Nosaltres, els valencians sacsejava milers de consciències de nord a sud del nostre país. Aquesta obra, la més influent de les que va publicar Joan Fuster, va esdevenir un estímul crucial per a l'arrencada d'iniciatives de construcció nacional en clau integradora: en clau de Països Catalans. En especial al sud de la nostra nació, al País Valencià, la publicació d'aquest llibre va contribuir a un desvetllament nacional formidable: i és que mai ningú no ens havia dit abans –si més no, no de manera tant clara i amb tanta repercussió– que «dir-nos valencians és la nostra manera de dir-nos catalans».



Aquesta data no podia passar per alt, i menys encara si coincidia amb el 90é aniversari del naixement del suecà, i els 20 anys de la seua mort. Maulets, el jovent independentista revolucionari no hem volgut faltar a la cita, i hi volem contribuir fent de l'homenatge un esperó per avançar en la construcció dels Països Catalans. I és que el missatge de Fuster continua ben vigent en un moment en què, al sud, s'imposa una relectura interessada de l'anomenada «batalla de València» i es promou una proposta «nacional» disgregadora que proscriu qualsevol referència al nostre marc nacional ple; un moment en què, al Principat, determinats sectors defensen un projecte que no contempla –si no és de manera anecdòtica– més que els territoris de «les quatre províncies».

Maulets ens proposem, per tant, fer que el missatge de Joan Fuster –i de tants altres que han postulat la nostra unitat nacional– arribe a tantes comarques i pobles com el puguem fer arribar. Així mateix, centrarem esforços en la difusió a través d'Internet, amb un web en què es podran trobar les cròniques dels actes que es vagen convocant i un apartat amb articles d'opinió, o amb la difusió d'aforismes i altres textos a través de les xarxes socials. Sobretot, però, amb una base de dades de textos de Fuster sobre qüestió nacional i de reflexió política en general.

Es tracta de fer així al màxim accessibles les fonts directes del seu pensament, perquè volem que les propostes del suecà arriben d'una manera coherent amb la seua actitud vital i intel·lectual –profundament racional, crítica i antidogmàtica. És la millor manera d'entendre Joan Fuster sense desenfocar-ne les postures com ja ha fet tanta –massa– gent. Així, cal que vegem Fuster com una persona amb una postura «nacional» clara, però que no es confessa «nacionalista» si no és en oposició a un nacionalisme opressor que ens voldria fer desaparèixer, perquè «una nació només té la necessitat d'exaltar-se en nacionalisme quan es veu en perill davant les ambicions d'una altra nació. Som molts els homes del món que ens sentim nacionalistes perquè els altres no ens permeten deixar de ser-ho». Un intel·lectual que postula una presa de posició nacional racional, «sense himnes, sense banderes, sense visques». Un dels pensadors catalans més grans del segle XX que es presentava, però, dient que «no tinc altra autoritat que aquesta: la d’haver-me apassionat fins a l’obsessió per la vida i el destí del meu poble».

De ben segur que llegint i rellegint Fuster podem engegar, entre totes, un procés de reflexió que guiat per les idees del de Sueca pot –i ha de– desembocar en discursos i pràctiques renovades que ens facen avançar en la vertebració del nostre espai nacional –de Salses a Guardamar, de Fraga a Maó– i en la consecució del nostre alliberament. De nosaltres, els catalans del nord i del sud, de terra endins i de mar enllà, depén.

Maulets, el jovent independentista revolucionari
Països Catalans, 29 de febrer del 2012


http://fuster.maulets.org/