Al voltant de 40 persones assisteixen a la xarrada sobre la crisi alimentària


Aquest dimecres 25 de març vam celebrar al centre social del raval la conferència "La Crisi Alimentària Mundial" per part d' Ester Vivas, membre de la Xarxa de Consum responsable. Al voltant de 40 persones es van apropar amb interés per a escoltar el que ens venia a exposar Esther; qui, de forma breu i directa, va intentar explicar les grans qüestions que ens genera l'actual situació agroalimentària.

Per comencar ens situà als anys 2007 i principalment al 2008, quan es va viure l'explosió de la Crisi Alimentària Mundial. Destacà el fet que per a ella va ser més indicatiu de la primera manifestació d'aquest problema: la pujada del aliments bàsics als paÏsos més pobres.

Paradoxalment, com explicà després, no és la manca d'aliments als països productors del sud el principal problema sinó els preus que, un mercat basat en l'especulació els marca.

Segons Esther Vivas, les causes que han generat aquesta crisi les podem trobar analitzant les polítiques neoliberals dels últims 30 anys, usades principalment pels Estats Units de Nord Amèrica per a afavorir l'exportació dels seus productes arreu els països forçats històricament a ser econòmicament deutors. Podem trobar privatitzacions dels recursos naturals com l'aigua i les llavors i el desplaçament de l'agricultura familiar per una agricultura de caràcter industrial que ha fet desaparèixer camperoles i camperols, entre d'altres. A continuació ens va fer preguntar-nos d'on venen els aliments que consumim, i és d'ací on trobem una altra de les causes: la deslocalització agrícola. Sumat a aixó està el creixent monopoli d'unes poques empreses al control de cadascun del trams de la cadena agroalimentària (producció, distribució, etc)

Analitzat el problema, ens acabà explicant les mesures que les institucions han pres una volta la situació ha arribat a ser insostenible. D'aquest manera, les polítiques neoliberals tornen a afavorir els mateixos i ens sorprenen emprant les mateixes mesures que han causat la crisi: la fort inversió en transgènics, el productivisme agrícola, etc. Esther reforçà el que tots temem: si això continua tot empitjorarà. A més, cal considerar que la Crisi Alimentària ja ha arribat a casa nostra i hem d'incloure-la amb la resta de consecuències que conformen l'esgotament del capitalisme: les crisis energètica i financera.

Per acabar amb la seua exposició ens plantejà quines són les alternatives que col·lectius com la Xarxa de Consum Responsable proposa: el control de les polítiques agroalimentàries i del que mengem, la potenciació dels mercats de proximitat (producció local i petita pagesia) la implementació de polítiques de "comerç just integral" i el control i intervenció dels estats per defensar-nos dels interesos de les grans empreses.

Mentre els canvis s'en vagin desenvolupant, ens va parlar sobre la necessitat d'un canvi de model econòmic i ens va oferir un grapat de consells per a reflexionar i actuar en consecuència, com són: fer del nostre consum un acte responsable i crític, buscar alternatives als supermercats (mercats locals, cooperatives de consum) i comprar en consonància al que necessitem, "potser amb menys siguem més feliços"

Acabada l'exposició començà un interesant i extens torn per a les preguntes de l'assistència i el debat, així com la presentació per part d'alguns col·lectius de les seues alternatives i propostes.