El Fòrum Social d'Elx diu NO a l'OTAN

El proper 3 i 4 d'Abril l'OTAN es disposa a celebrar el seu 60é aniversari en Baden Baden, Khel i Estrasburg. A aquesta festa del militarisme primermundista agressiu i depredador dels recursos dels països empobrits assistiran caps d'estat i tota la plèiade de prohomes de les institucions que consagren i defensen el sistema capitalista. No debades estem en temps crítics per a aquest model i l'esdeveniment suposa una bona ocasió per tractar d'apuntalar la que ve sent la seua millor ferramenta per al control de recursos, mercats, rutes... i tot allò què es precisa per a que la riquesa mundial fluïsca i es concentre a uns pocs llocs del planeta i en mans d'uns pocs “elegits”.

A aquesta trobada assistiran, i no com a convidats precisament, un bon nombre de persones de diferents països del món que creuen i aposten per una societat radicalment diferent. Aquestes persones, entre les quals hi haurà també representació de l'antimilitarisme alacantí, duran allí la seua protesta, la seua denúncia, el seu missatge crític amb el que l'OTAN suposa i la seua proposta d'una societat millor no només per als habitants del primer món sinó per a totes i cadascuna de les persones del planeta. Amb el seu esforç i la seua acció directa noviolenta i desobedient de normes injustes tractaran de dificultar i per ventura bloquejar aquesta reunió en la qual l'OTAN pretén estendre el seu marc geogràfic d'influència i eliminar les poques traves que restringien fins ara els seus mètodes bèl·lics.

Evidentment, l'OTAN no va a Estrasburg i a Baden Baden només per celebrar l'aniversari. Per damunt de tot els interessa seguir desenvolupant l'aliança com un agressiu pacte d'intervenció, tal i com es posà en marxa amb la Declaració de Roma de 1991. Per això s'obrirà en aquesta cimera la discussió sobre una nova estratègia que substituirà en 2010 -si tot “va bé”- a la que està vigent hui en dia.

En primer lloc es pretén fiançar el que anomenen “l'opció de primer ús d'armes nuclears”, el que suposa seguir desenrotllant aquest tipus d'armament i continuar el procés per inundar Europa amb els seus perillosos arsenals nuclears.
El segon objectiu d'aquesta cimera és canviar la metodologia a l'hora de prendre decisions al propi club de l'OTAN. La idea és eliminar el principi de consens i abolir el dret a vet dels estats membres en favor de les decisions per majoria. De gran importància és l'abolició del dret nacional a no participar en operacions de l'OTAN el que obligaria a estats com l'espanyol a haver de participar en guerres a les què no desitgen estar. És evident que aquest canvi suposa subratllar el control per part d'EEUU de tots els acords i actuacions de l'aliança, a més d'anar més enllà per a prendre les decisions bèl·liques oportunes i implementar-les sense traves en terminis de temps molt curts i sense cap control.

El dret internacional es voria encara més soscavat per l'ús de la força sense autorització del Consell de Seguretat de l'ONU sempre que “siga necessària una actuació immediata per protegir un gran nombre de vides humanes”, segons s'expressa en els propis esborranys de l'OTAN per a aquesta cimera. Ja sabem de la reputada tècnica de prestidigitació dels manaires de l'aliança per aplicar aquest i altres encara més bells arguments per legitimar actuacions amb interessos verdaderament inconfessables.

Altre aspecte del desenvolupament futur de l'OTAN és la continuïtat de la seua expansió, especialment cap a l'Est d'Europa amb la incorporació de nous estats. Per altra part l'aliança es prepara per estendre el seu àmbit d'acció a quasi qualsevol lloc del planeta en el que consideren necessària la seua actuació militar bèl·lica en defensa dels interessos econòmics de les grans transnacionals, vertaders patrons i dissenyadors en l'ombra del seu actuar.

Inclús sense guerra, l'OTAN ja mata ara mateix. Els mitjans econòmics vinculats a la despesa militar de l'OTAN resten d'altres fins, com per exemple, les prestacions socials, la lluita contra la pobresa o la provisió de serveis sanitaris. I no és cosa de “quatre cèntims”. En total, la despesa militar agregada de tots els membres de l'OTAN representa més del 70% de tota la despesa militar mundial.

Quan “l'aliança de les democràcies” es reuneix, no hi ha lloc per a la democràcia. Quan l'OTAN celebre la seua cimera, es succeiran gran quantitat d'agradables discursos sobre els valors democràtics i la necessitat de defensar-los contra multitud d'amenaces. Però mentre que l'OTAN s'omplirà la boca parlant de democràcia, als carrers de Baden Baden, Kehl i Estrasburg s'incrementarà la repressió i no hi tindrà cabuda la més mínima garantia democràtica, especialment, per als i les qui tinguen una opinió discordant amb respecte de les seues polítiques que voran trepitjats els seus drets i és de preveure que seran fortament criminalitzades i perseguides.

Des de la nostra petita ciutat i com a integrants de diversos moviments socials que aposten per una societat futura basada no en la injustícia, la guerra i la rapinya, sinó en unes relacions socials i econòmiques justes, igualitàries i respectuoses amb la dignitat de cada poble i de cada ésser humà no podem deixar d'alçar la nostra veu contra aquesta reunió de militaristes que s'afanen en perpetuar un model que manté en la misèria i en la despulla a la majoria de la humanitat. Des d'aquí una vegada més expressem un rotund ¡¡NO!! a l'OTAN, i enviem el nostre recolzament i solidaritat a totes les persones que es manifestaran els dies 3 i 4 d'Abril contra la institució que celebra tan sagnant aniversari.

Fòrum Social d'Elx