L'Esquerra Independentista treu al carrer milers de persones l'Onze de Setembre

La principal manifestació de la Diada, la convocatòria unitària de l'esquerra independentista a Barcelona, ha aplegat aquest divendres a la tarda més de 7.000 persones. La marxa, convocada per CUP, Endavant (OSAN), CAJEI, Maulets, SEPC i Alerta Solidària, ha estat una de les més nombroses des darrers anys, i la més concorreguda de les convocades a la ciutat.
Els manifestants, rere una pancarta amb el lema "Unitat popular per la Independència i el Socialisme", han sortit de la plaça Urquinaona a les 6 de la tarda, per recórrer els carrers del centre de Barcelona, acabant al passeig del Born, on s'ha fet l'acte final.
al llarg de la marxa s'han cridat consignes en favor dels Països Catalans, per la independència i en suport al dret a l'autodeterminació i contra els estatuts. El l'acte final s'ha reivindicat la lluita de l'esquerra independentista des de la seva fundació fins avui per a la consecució de l'alliberament del poble català.



Després d'una emotiva actuació del músic Marcel Caselles en la qual s'han recordat els presoners polítics, el parlament ha fet especial menció de la situació de crisi del capitalisme que les polítiques neoliberals han provocat, i les conseqüències d'aquesta per a la classe treballadora, a qui es vol fer pagar. Davant d'aquesta situació s'ha revindicat la lluita de l'esquerra independentista per una veritable transformació social. També s'ha esmentat la situació creada arran de la futura sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'estatut, per recordar que des de l'esquerra independentista sempre s'ha deixat ben clar que cap estatut serviria per a garantir els drets nacionals, i que en tot cas, aquest procés havia servit per demostrar a més gent la fi de cap via autonomista, i la necessitat de la Independència dels Països Catalans.

Al final de l'acte, uns encaputxats han cremat la fotografia del rei espanyol i les banderes espanyola i francesa, entre els aplaudiments entusiastes dels milers d'assistents. L'acte s'ha acabat amb el cant dels segadors i la internacional amb la veu del cantant Cesk Freixas.

Al llarg del dia, a Barcelona, hi ha hagut diversos actes independentistes. Al matí, al carrer Ferran, les organitzacions de joves han retit homenatge a Gustau Muñoz, jove independentista mort pels trets de la policia espanyola en aquell indret fa ja més de 30 anys. Més tard, al Fossar de les Moreres, centenars de persones han pres part en els actes de CAJEI i Maulets. Al migdia, la solidaritat amb els presoners polítics catalans ha aplegat més de 2000 persones en la marxa per reclamar la seva llibertat.

En altres ciutats, com Lleida, Reus o Girona, hi ha hagut també concorregudes mobilitzacions protagonitzades per l'esquerra independentista, a les quals han assistit centenars de persones.