Cercavila per la nostra festa i la nostra cultura [6 de Febrer, Alacant]

La colla de Dimonis celebra el seu XIIIè aniversari i juntament amb l'assemblea de Maulets de l'Alacantí preparen aquesta mani per difondre la cultura del foc tan arrelada als Països Catalans.

Hui, a l’igual que ahir i que ho farem demà, ens trobem als carrers de la ciutat d’Alacant, per defensar la nostra cultura. Una cultura catalana que es manifesta en les nostres tradicions, la nostra forma de ser i actuar i la nostra llengua entre altres. Una cultura que va de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó.
Pareix ser que no hi ha han hagut prou amb els 350 anys d’ocupació de la Catalunya Nord i els més de 300 que pateixen la resta dels Països Catalans. Una sèrie d’anys on els atacs als àmbits culturals, tradicionals i lingüístics no han cesat per part de l’estat espanyol i francés, on a més han volgut introduir (o han introduït) les seues cultures.



Ara a més a més s’ha muntat al mateix “carro repressor” aquesta Unió Europea del capital on les diferencies culturals dels pobles son totalment menyspreades Concretament en aquestos moments l’element de la nostra identitat que més perilla és la cultura del foc, amb motiu de la Directiva 2007/23/CE, la qual regula la fabricació, venda, transport, emmagatzematge i ús del material pirotècnic. Aquesta directiva no té en compte la distinció entre l’ús privat i l’ús per als diferents elements festius de la cultura popular i tradicional, a més a més, prohibeix als menors la utilització de pirotècnia, estableix una distància de 15 metres entre pirotècnia i públic i obliga a alguns participants a tindre el carnet de manipulador d’expert en explosius (entre 6 i 18 mesos d’aprenentatge), entre altres. Cal senyalar que les negociacions van per bon camí, ja que una gran quantitat d’al•legacions han estat acceptades pel “Ministerio de Industria”, però encara falta l’aprovació al “European Parlament of the European Union”.

Des de el segle XIV, el foc i els dimonis han estat presents als nostres carrers i festes. No hi ha racó de tota la geografia dels Països Catalans sense foc: Nit de Sant Joan, Patum de Berga (declarada Patrimoni de la Humanitat oral i immaterial al novembre del 2005), les falles, les fogueres, les cordaes, La Nit de l’Albà a Elx, Nits dels coets (Agost),.... A més cal assenyalar els més de 1500 actes, 300 colles, 200 besties de foc i 150 colles infantils existents. Des d’Alacant, esperem poder seguir fent foc i transmitir un dels elements més importants de la nostra cultura com a poble. També volem mostrar la nostra solidaritat amb els companys de Baó a la Catalunya Nord, “Els diables i bruixes del Riberal”, les quals han tingut que demanar asil cultural a Alforja (Baix Camp), després de l’aplicació de la normativa per part de l’estat francès sense tindre en compte els recursos presentats per 19 municipis, el Consell General, el Consell Regional i la Generalitat de Catalunya. Des d’ací i a l’igual que van ser rebuts en la seua immigració forçada, cridem ben fort en homenatge a aquests diables

“NO PERDEM EN NORD, FAREM FOC PETI QUI PETI”.
La lluita en defensa de la nostra cultura no s’atura i continua amb més força que mai.
Visca la terra i visca el foc