Una onada de solidaritat prén els carrers del Cabanyal

[València, L'Horta.]
Una onada de solidaritat va prendre el diumenge 31 de gener els carrers del Cabanyal. Les veles llatines i les canyes que retallaven el perfil de la protesta simbolitzaven l'esperit d'un barri de arrelada tradició marinera que no vol perdre la seua particular essència.

Desenes de milers de veïnes i veïns -30.000 segons els organitzadors de la marxa i 3.000 segons la policia local- van cobrir la totalitat del recorregut de la manifestació. Quan la capçalera d'aquesta arribava a la plaça de la Creu del Canyamelar, on finalitzava l'acte, encara eren nombrosos els manifestants que començaven a caminar des del lloc d'inici, a l'encreuament entre l'avinguda Tarongers i el carrer de la Reina.

Amb desenes d'entitats cíviques i culturals adherides a la marxa, aquesta va desenvolupar-se amb normalitat entre plafons i pancartes que reivindicaven el patrimoni dels valencians per sobre dels interessos econòmics.

No faltaven tampoc en aquesta protesta les polítiques i polítics professionals caracteritzades per aparèixer sempre a la fotografia dels diaris al dia següent i aprofitar-se de la lluita del veïnat per acaparar protagonisme.

Des de Maulets, el jovent independentista i revolucionari, vam participar de manera activa a aquesta manifestació donant suport a les veïnes i veïns d'aquest barri marítim que des de fa més d'una dècada estan lluitant per defensar les seues cases de les avingudes del mal anomenat progrés, un suposat progrés que suposaria la destrucció d'una part molt important del patrimoni i la història del nostre poble. Amb una pancarta on es podia llegir “Defensem els nostre barris. Les joves volem un Cabanyal sencer, viu i combatiu” vam eixir al carrer per deixar clar de quin costat ens trobem.

Ens adherim a les reiterades denúncies que ja s'han fet cap a la majoritària classe política valenciana, aquests que ara despleguen un discurs de fals valencianisme i autonomisme front la ingerència estatal. No podem deixar de manifestar davant les declaracions que asseguren que ens trobem davant la major ofensa cap a les valencianes i valencians des de l'abolició dels furs per Felip V la nostra perplexitat cap al que considerem una ofensa cap a les generacions de valencianes i valencians que des de la desfeta d'Almansa han lluitat precisament per defensar la nostra identitat i la nostra memòria front al centralisme borbònic que l'ha intentat esborrar i aixafar, tal i com hui fan les seues hereteres i hereters des de les institucions polítiques valencianes.

Des de Maulets, el jovent independentista i revolucionari, volem reiterar-nos una vegada més en la nostra posició respecte al PEPRI del Cabanyal. Pensem que és una agressió al patrimoni i la memòria de totes les valencianes i valencians clarament emmarcat en un procés de gentrificació que pretén substituir la població actual del barri per una altra amb un nivell socioeconòmic més elevat per tal d'aprofitar l'estratègica i potencial situació d'aquest barri mariner de cara a crear una façana marítima que siga capaç d'atraure un important capital privat que, junt a les actuacions dutes a terme fa uns anys al port amb motiu de la Copa Amèrica, revaloritze el barri. Tot això a costa de les veïnes i veïns actuals que es veuran desarrelats del barri on han crescut, del patrimoni cultural d'aquest i de l'essència popular d'aquest barri valencià.

Per tal de combatre aquesta situació, des de Maulets seguirem donant suport actiu a totes les formes de lluita que es donen al Cabanyal, des de les associacions veïnals fins a les plataformes socials, des de l'acció directa a les cases i centres socials ocupats.

Defensem els nostres barris!
Defensem el nostre patrimoni i la nostra història!

Assemblea de Maulets de l'Horta